Verksamheter

Pressarkivet används vid litteraturstudier

  • Publicerad 13.03.2013 kl. 09:06
  • Det här är jättespännande! är kommentaren jag ofta hör av studenter i nordisk litteratur när jag i samband med undervisningen tagit dem till Brages pressarkiv. Där har de möjlighet att själva leta fram uppgifter till exempel på hur man i tidningar i början av 1900-talet reagerade på ny modernistisk diktning. De blir förvånade och intresserade. Brage gör det möjligt att undervisa i metod på ett bra sätt: studenterna får leta på egen hand och vid sidan om upptäcka annat intressant. I samband med besöken inser de många grundläggande saker om forskning och kunskap, hur verkligheten består av många olika motstridiga röster och hur forskaren skapar sig en uppfattning om helheten.

     

    För mig som litteraturvetare är Brage ett ställe dit jag återvänder så gott som varje gång jag skriver om finlandssvensk litteratur. När jag på konferenser berättar om detta arkiv blir kollegorna nyfikna och smått avundsjuka: vad, nej, på riktigt? Alla dessa uppgifter tillgängliga på en gång och samlade på ett och samma ställe!

    Kristina Malmio, docent, nordisk litteratur