Verksamheter

Nya tider

 • Publicerad 22.12.2014 kl. 11:10
 • Det är stillsamt i Kronohagen i dag. De flesta ägnar sig åt julförberedelser. Men på ett visst pressarkiv prasslar den flitiga personalen på. Och en likaledes flitig forskare har redan hunnit hit.

  Få hinner i julstöket tänka på att pressarkivet är mitt i ett historiskt skede.

  När arkivet efter trettonhelgen på nytt öppnar för forskare och besökare är det under en ny huvudman, Pressarkivföreningen r.f.

  På Föreningen Brages höstmöte i november beslöts enhälligt att Brages Pressarkiv överförs till nya huvudmannen Pressarkivföreningen per 1.1. 2015. Bakgrunden är naturligtvis det indragna understödet från Undervisnings- och kulturministeriet, vilket gör att Föreningen Brage inte längre har möjlighet att driva verksamheten, som startades 1910.

  Turerna har varit många i denna långdans. De senaste åren har varit minst sagt turbulenta. Diskussioner och detaljer kan inhämtas bland annat genom många inlägg i denna blogg. Scrolla neråt.

  Alla är tacksamma över att verksamheten kan fortsätta efter årsskiftet. Detaljerna för hur den ska se ut är ännu oklara. Men som det står i protokollet från sista direktionsmötet för Brages Pressarkiv: ”Direktionen både tror och hoppas att den nu uppnådda lösningen är god och arkivets framtid ljus.”

  Direktionsmötet konstaterade detta som en slutkläm. Därefter avslutades det historiska mötet.

  Det är med vemod vi här på arkivet har tagit avsked av både pressarkivets direktion och Föreningen Brage. Men namnet Brages Pressarkiv består och arkivet kan öppna nästa år igen.

  Därför är det med tillförsikt vi säger God Jul och Gott nytt år!

  Viveka Högnäs-Mellner