Verksamheter

Novemberbesök

 • Publicerad 16.11.2012 kl. 13:51
 • Varför tog jag inget foto? Av gårdagens glada besökare.  Det var trångt men trevligt i vår  forskarsal (med plats för åtta) då en grupp litteraturvetare från Åbo (cirka arton)  kom på det årliga besöket till pressarkivet.

  Det var lektorn i litteraturvetenskap vid ÅA, Roger Holmström, numera pensionerad,  som någongång på 1980-talet eller så  införde den utmärkta traditionen med Helsingforsbesök för de nya litt.studenterna. Besök på ett par arkiv och kulturinstitutioner på dagen och teater på kvällen. Brages Pressarkiv har (skryt, skryt)  under alla år varit en av de självskrivna programpunkterna. Det är vi glada för!

  Vi bjöd på info om arkivet och samlingarna, berättade om hur arkivet grundades, tidningarna, vad  man kan  hitta för material, hur man går tillväga och sånt. Just litteraturforskare har stor nytta av vårt arkivmaterial, i all synnerhet det som gäller 1900-talet. Dessutom fick de höra om det dagliga arbetet och lite om våra aktuella projekt.

  Det som de här studenterna (liksom deras föregångare genom åren) i alla fall tyckte bäst om var att slå upp i de biografiska pärmarna. På det egna släktnamnet eller t ex på farmors flicknamn. Eller att kolla upp sin favoritförfattare. Också de topografiska pärmarna intresserade: I pärmen Malax folkliv kan man fynda. Bra att veta för blivande kulturforskare.

  Nästa vecka dyker det upp en hop journaliststuderande. De är lika välkomna!

  Viveka Högnäs-Mellner