Verksamheter

Frivilligt arbete

 • Publicerad 28.08.2014 kl. 11:03
 • I serien goda nyheter från pressarkivet:

  Glada och stolta kan vi meddela att vår trogna medarbetare Ghita Forsman den 26 augusti av Helene och Walter Grönqvists stiftelse fick ta emot det Grönqvistska priset som belöning för sitt mångåriga frivilliga arbete för att upprätthålla aktiv finlandssvensk verksamhet. Priset delades ut på arkivet av Kristian Stockmann från stiftelsen.

  20140826-21

  Vännen Ghita har gjort, och gör fortsättningsvis, en storslagen insats på arkivet. Samlingarna på Pressarkivet/ Urklippsverket har ända sedan begynnelsen kommit till mycket tack vare frivilliga aktiva personer som har sorterat och klistrat in.

  Fortfarande, över hundra år efter grundandet, klipps och klistras nekrologer och dödsannonser av ett par frivilliga medarbetare. Den biografiska samlingen är ytterst populär och dagligen i flitig användning.

  I början, under några decennier, var man inte så noga med att anteckna namnen på de frivilliga krafterna, läs damerna. Tidigare arkivchefen Lars-Folke Landgrén gjorde ett stort arbete med att till vår historik sammanställa en lista över alla som jobbat för arkivet.

  Intill forskarsalen har vi ett foto från ca 1930-talet på väggen. På baksidan av bilden kan läsas följande: ”Brages Urklippsverk. Föreståndaren, herr M.H., stående i bakgrunden hållande en pappask med oklistrade urklipp. I skåpet bakom honom ses den biografiska avdelningens mappar med uppklistrat material.”

  – De sex stycken damerna som sitter vid bordet och arbetar … nämns inte …

  20140827

  Viveka Högnäs-Mellner