Verksamheter

Ämnesord

 • Publicerad 04.10.2013 kl. 09:36
 • Jag vill gärna lite fortsätta på temat indexering och ämnesord, som berördes i föregående inlägg. Vad är ett ämnesord och vad är poängen med att lägga ämnesord på artiklar?

  Skillnaden mellan ämnesord och vanliga nyckelord eller taggar är att de har en bestämd, normaliserad form och gärna ett eget id, som gör att de är unika och precisa. Om man taggar fritt enligt infall eller söker i fulltext är det till exempel svårt att veta om man ska använda ordet ”hand” eller ”händer” för att hitta det man är ute efter. Eller kanske ”övre extremiteter”?

  På Brages Pressarkiv använder vi oss av samma ämnesord och identifikatorer som man gör till exempel vid Nationalbiblioteket och vid Yle. Denna typ av information blir allt viktigare i stora system med mycket data. Den kallas innehållsbeskrivande metadata. Ju mer information man har att tampas med, desto viktigare blir det att man manuellt beskriver innehållet. Det behövs en människa, som känner kontexten och kan tolka vad innehållet gäller för att man i framtiden ska kunna få fram den relevanta informationen i varje läge. Det är ett litet besvär som gör att materialet kan leva vidare och användas igen, i stället för att begravas i databittarnas himmel.

   

  inmatning1

   

  Under sommaren har vi på Pressarkivet fått ett nytt inmatningsverktyg, som hjälper oss att producera innehållsbeskrivningar snabbare och med ännu bättre kvalitet. Att arbetet vi gör dessutom direkt publiceras som språkoberoende öppen länkad data gör ju inte saken sämre. Så här vill vi på vårt sätt hjälpa det finlandssvenska journalistiska arbetet att få bestående synlighet.